Srovnání vztahu finanční dostupnosti bydlení a fertility v České republice a ve Spolkové republice Německo v roce 2011 a dopady na další opatření v rámci hospodářské politiky - Hladík, Jan; Sunega, Petr, 1975-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem finanční nedostupnosti bydlení a fertility v České republice a ve Spolkové republice Německo v roce 2011. Předešlé výzkumy v oblasti ukázaly, že bydlení může mít zásadní vliv na časování narození dítěte i na počet narozených dětí. Cílem práce je ověřit dvě základní hypotézy. První hypotéza říká, že existuje pozitivní vztah průměrného věku matek při porodu 1. dítěte a finanční nedostupnosti bydlení. Druhá hypotéza říká, že existuje negativní vztah mezi fertilitou a finanční nedostupností bydlení. Obě hypotézy byly testovány za pomoci regresního modelu. Regresní analýza ukázala, že finanční nedostupnost bydlení je signifikantní vysvětlující proměnnou pro časování porodů dítěte. Na druhé straně se nepodařilo nalézt signifikantní vztah mezi fertilitou a finanční nedostupností bydlení. S využitím uvedených výsledků jsou formulována doporučení pro hospodářskou politiku tak, aby byla fertilita ovlivňována přes snížení průměrného věku při porodu 1. dítěte. Vzhledem k nejistému vztahu fertility a finanční nedostupnosti bydlení je současně většina doporučených opatření koncipována tak, aby nebyly příliš zatíženy veřejné rozpočty.
Vedoucí práce: Petr Sunega
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses