Vliv informačních a komunikačních technologií na růst v České republice - Vávra, Stanislav (2015)
Informační a komunikační technologie jsou často spojovány s ekonomickým růstem v moderních ekonomikách, jelikož se podílejí na snížení transakčních nákladů, zvyšují produktivitu výrobních faktorů a zvyšují konkurenceschopnost. Přínosy ICT byly zřejmé do roku 2001, ale poté začaly investice a výdaje na ICT rapidně klesat. Existují studie, které tento pokles zachycují ve vyspělých ekonomikách, ovšem studií zachycujících situaci ve střední a východní Evropě mnoho není. Diplomová práce přináší analýzu vlivu ICT kapitálu a souhrnné produktivity výrobních faktorů na hrubou přidanou hodnotu metodou růstového účetnictví v České republice v letech 1996-2007 a zároveň ekonometricky testuje vliv investic do ICT vybavení a do softwaru na hrubou přidanou hodnotu v České republice v letech 1993-2013 pomocí modelu fixních efektů. Výstup diplomové práce poté představuje empirický důkaz o signifikantním negativním vlivu meziroční změny investic do ICT vybavení a do softwaru na změnu tempa růstu hrubé přidané hodnoty.