Československo-britské hospodářské vztahy v letech 1923-1929 - Šimonů, Kateřina; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tématem této bakalářské práce jsou československo-britské hospodářské vztahy v letech 1923-1929, tedy od roku podpisu první oficiální obchodní smlouvy mezi oběma zeměmi, až do konce 20. let a s ním spojeným příchodem velké hospodářské krize. Cílem práce je provedení analýzy vzájemných hospodářských vztahů a zodpovězení otázky, zda (a jak) bylo postavení ostrovního království významné jakožto partnera pro Československo. Autorka se nejdříve zaměří na samotnou Československou republiku, její vznik, mezinárodní postavení a vývoj hospodářské prosperity ve dvacátých letech. Následuje kapitola zabývající se obdobnými tématy ve Velké Británii. Dále se autorka věnuje vzájemným vztahům politickým a diplomatickým. Představí, jaké byly ideje zástupců Československa v prvních letech nové republiky, zda byly naplněny a jak se tyto vztahy vyvíjely ve 20. letech. Poslední částí práce jsou vztahy obchodní. Autorka zmíní nejdůležitější události, jakožto například uzavření obchodní smlouvy, založení banky či vyjednávání půjček. Následně na základě analýzy dovozu a vývozu a částečné komparace s jinými zeměmi bude určeno, zda Velká Británie byla pro Československo klíčovou od dob jejího vzniku a v průběhu 20. let.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses