We can do it! Zapojení žen do ekonomiky USA v době velké hospodářské krize a druhé světové války - Habětínková, Barbora (2015)
Diplomová práce se věnuje zaměstnanosti žen v USA a jejím změnám v průběhu dvou historických událostí, druhé světové války a Velké hospodářské krize. Vzhledem k neustále probíhajícím změnám v této oblasti je analýza historického vývoje cenným zdrojem pochopení těchto změn. Pro správné pochopení vlivu vybraných historických událostí je práce zahájena analýzou situace v předcházejícím časovém obdobím a tedy výchozí situace. V hlavní části je pak jedna kapitola věnována obdobé Velké hospodářské krize, kdy ženy čelily tlaku společnosti, aby opustily trh práce a přenechaly pracovní místa mužům, kteří byly v té době vnímání jako výhradní živitelé rodiny. Další kapitola popisuje vývoj v době druhé světové války, v průběhu které byla naopak ženská práce propagována a tlak probíhal opačným směrem. Poslední kapitola pak analyzuje vývoj v poválečných letech a dopad druhé světové války jak v krátkém, tak v delším časovém horizontu. Speciální pozornost je věnována především dvou skupinám žen a to vdaným a afroamerickým, těchto skupin se totiž vývoj dotkl ve všech zkoumaných obdobích specifickým způsobem. Důvodem k tomu jsou u skupiny vdaných žen hlavně sociální normy, u skupiny těch černých jejich znevýhodněná pozice na trhu práce. Cílem práce není jen popis tohoto vývoje, ale hlubší analýza vládních postupů, ekonomických faktorů a sociálních norem a jejich vzájemné provázanosti a kauzality. Z vývoje lze usoudit, že trendy v zaměstnanosti žen byly velmi silně ovlivněny ekonomickou situací v zemi a že sociální normy byly schopny krátkodobě se pružně těmto ekonomickým okolnostem přizpůsobovat. Z dlouhodobého hlediska však zůstaly sociální normy poměrně stálé.