Vliv prohibice a výše spotřební daně na produkci a spotřebu alkoholu v České republice - Michlianová, Kamila (2015)
Práce zkoumá dvě hypotézy. První hypotézou je, zda prohibice ze září roku 2012 měla vliv na produkci lihovin v České republice. Druhá hypotéza je zaměřena na spotřební daně. Zkoumáme, zda v období před a po zavedení nové sazby spotřební daně z lihovin docházelo ke změnám v množství spotřebovaných lihovin. Hypotézy jsme testovali na datech o vyměřené dani z lihovin Celní správy České republiky pro období let 2006 -- 2015. Na tato data jsme aplikovali SARIMA metodu. Výsledky naznačují, že vliv prohibice na produkci alkoholu se výrazněji projevil až po jejím skončení. Pokles produkce byl zaznamenán až v říjnu roku 2012. Důvodem pro tento pokles byla obava ve společnosti ze zdraví škodlivého alkoholu. V případě spotřebních daní jsme zjistili, že při zvyšování sazby spotřební daně se lidé předzásobují lihovinami těsně před jejím zavedením. Naopak v období, které následuje po zavedení nové sazby, dochází k výraznému poklesu ve spotřebě lihovin. Z našich výsledků vyplývá, že se jedná pouze o krátkodobý pokles a spotřeba se do šesti měsíců vrací na svou původní úroveň.