FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ VÝDAJŮ NA STÁTNÍ POLITIKU ZAMĚSTNANOSTI PŘÍKLAD ČESKÉ SOCIÁLNÍ PRAXE V OBDOBÍ 2000 – 2014 - Pilát, Tomáš (2015)
Cílem této diplomové práce je prozkoumání vývoje výdajů na státní politiku zaměstnanosti a faktory, které ji ovlivňují. Dále se zabývá jejich vlivem na tyto výdaje na území České republiky a Středočeského kraje. K řešení bylo použito kauzální analýzy, popisné statistiky, regresní a korelační analýzy a parametrických testů. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že různé faktory ovlivňují různé skupiny výdajů rozlišným způsobem. Byly zjištěny silné závislosti i vztahy téměř bez závislosti. Význam těchto zjištění spočívá v možnosti optimalizace hospodářské politiky nebo možnost predikce budoucího vývoje podle zjištěných vztahů mezi zkoumanými veličinami.