Vývoj medzinárodného obchodu Južnej Kórei s EU a USA v období 2009-2014 - Čellár, Adam; Zajíček, Miroslav, 1975-; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Táto diplomová práca sa zaoberá medzinárodným obchodom Kórejskej republiky v období rokov 2009 až 2014. Hlavným cieľom je analyzovať dohody o uvoľnení medzinárodného obchodu ktoré krajina uzavrela v nedávnej minulosti. Konkrétne sa jedná o dohody s Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými. Diplomová práca hodnotí prínos oboch dohôd na ekonomický vývoj zúčastnených krajín. Obe dohody sú podobné svojim rozsahom a ambíciami. Boli taktiež schválené s odstupom len jedného roku. Úvodná časť teoretickej časti je venovaná Kórejskému hospodárskemu zázraku. To znamená popis ekonomického vývoja od začiatku 60. rokov až do súčasnosti. Nasleduje popis vývoja ekonomických vzťahov medzi EU a Kórejskou republikou. Južná Kórea je významným obchodným partnerom pre štáty z Európskej únie a to charakterizujem na konci teoretickej časti. Praktická časť diplomovej práce je charakteristická analýzou vývoja medzinárodného obchodu. Predmetom skúmania je vplyv na makroekonomický vývoj, celkový objem medzinárodného obchodu a následne vplyvu na automobilový priemysel. Snažím sa identifikovať pozitívne a negatívne dôsledky dohody na zúčastnené krajiny. Prvá časť je venovaná analýze dohody medzi Európskou úniou a Kóreou. Za týmto účelom som spracoval štatistické dáta rôznych zdrojov a taktiež hodnotiace správy z niekoľkých záujmových skupín. Práca skúma predovšetkým rast HDP a iných makroekonomických parametrov, medzinárodného obchodu po jednotlivých zložkách a vplyv na medzinárodný obchod s automobilmi. Pri hodnotení dohody KORUS som zvolil veľmi podobný postup a snažil som sa čerpať z rovnakých zdrojov pokiaľ to bolo možné. Záver každej kapitoly ponúka zhodnotenie danej dohody na základe spracovaných štatistických dát.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses