Faktory ovlivňující zdraví - Valentová, Adela; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Šlajs, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá determinanty zdraví a produkční funkcí zdraví. Je identifikováno pět hlavních skupin determinantů, kterými jsou genetické faktory, faktory životního stylu, sociální a ekonomické faktory, faktory životního prostředí a zdravotní péče. Vliv jednotlivých faktorů je zjišťován regresní analýzou na panelových datech zemí OECD z let 2000 -- 2011. Zdravotní stav populace je měřen ukazateli předčasná úmrtnost, střední délka života při narození a střední délka života v 60 letech. Jako nejvýznamnější pozitivní faktory na zdravotní stav vyšly sociální a ekonomické determinanty, především podíl pracovníků ve službách a HDP/os. Nejrizikovějším faktorem je u mužů spotřeba tabáku a u žen spotřeba cukru. Nejvýznamnějším zdravotnickým činitelem jsou celkové výdaje na zdravotní péči na osobu. Jejich vliv je ale relativně malý, takže je potvrzena hypotéza ploché křivky v produkci zdraví, podle které zvyšování výdajů na zdravotní péči zlepšuje zdravotní stav populace pouze minimálně nebo vůbec
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses