Změny mýtných sazeb v České republice a jejich dopady - Čížková, Michaela (2015)
Diplomová práce se zabývá fungováním elektronického mýtného systému v České republice se zaměřením na jeho fiskální a regulační funkci. Pozornost je věnována především zvyšování mýtných sazeb mezi lety 2007 -- 2015 a jeho dopadům. Ty jsou v empirické části práce testovány pomocí modelu dynamické regrese na měsíčních datech o předepsaném mýtném a podílech jednotlivých emisních skupin na realizovaných mýtných transakcích. Na základě dostupných dat, poskytnutých portálem MYTO CZ, bylo prokázáno, že nárůst průměrných hodnot mýtných transakcí v ekologicky nepříznivějších EURO skupinách vede k poklesu podílu těchto skupin na celkově realizovaných transakcích, a s největší pravděpodobností tak motivuje dopravce k obnově vozového parku, která se následně promítne do zvyšování podílu automobilů s nižší ekologickou zátěží.