Změny mýtných sazeb v České republice a jejich dopady - Čížková, Michaela; Rod, Aleš; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá fungováním elektronického mýtného systému v České republice se zaměřením na jeho fiskální a regulační funkci. Pozornost je věnována především zvyšování mýtných sazeb mezi lety 2007 -- 2015 a jeho dopadům. Ty jsou v empirické části práce testovány pomocí modelu dynamické regrese na měsíčních datech o předepsaném mýtném a podílech jednotlivých emisních skupin na realizovaných mýtných transakcích. Na základě dostupných dat, poskytnutých portálem MYTO CZ, bylo prokázáno, že nárůst průměrných hodnot mýtných transakcí v ekologicky nepříznivějších EURO skupinách vede k poklesu podílu těchto skupin na celkově realizovaných transakcích, a s největší pravděpodobností tak motivuje dopravce k obnově vozového parku, která se následně promítne do zvyšování podílu automobilů s nižší ekologickou zátěží.
Vedoucí práce: Aleš Rod
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses