Determinanty rastu európskych firiem - Pastva, Richard; Babin, Ján, 1954-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Predmetom tejto práce je analýza faktorov ovplyvňujúcich mieru rastu malých a stredných podnikov v Európe. Na báze údajov získaných z databázy Amadeus a spracovaných do panelového datasetu boli pomocou regresného modelu s fixnými efektmi získané hodnoty parametrov pre vybrané premenné. Výsledky ukázali, že premennou s najvýznamnejším pozitívnym vplyvom na firemný rast sú náklady vynaložené na R&D, konkrétne ich medziročná zmena vzhľadom k celkovému obratu. Ďalej je rast pozitívne ovplyvňovaný ziskovosťou podniku, mierou rastu HDP a medziročnou zmenou hodnoty nehmotného majetku. Negatívny vplyv na rast má miera solventnosti, čo je v súlade s predpokladom pecking order theory. Opäť bola dokázaná platnosť Gibratovho zákona, kedy veľkosť nemá vplyv na mieru rastu podniku. Prekvapivý nie je ani výsledok, že predpoklad k o niečo vyššej miere rastu vykazujú súkromne vlastnené podniky so sídlom v západnej Európe.
Vedoucí práce: Jan Babin
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses