Metodologie Phillipsovy křivky pohledem rakouské ekonomické školy - Němec, Ondřej (2015)
Tato bakalářská práce zkoumá Phillipsovu křivku hned z několika úhlů pohledu. Zabývá se ekonometrickou metodou použitou k jejímu sestrojení a ukazuje, proč tato metoda není z pohledu rakouské ekonomické školy validní metodou ke zkoumání problematiky lidského jednání. Ukazuje spojitost mezi peněžní zásobou a cenovou hladinou a probírá následky měnové expanze. Za použití rakouské teorie hospodářského cyklu vysvětluje skutečný vztah mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti a předkládá argumenty pro to, proč je tento vztah v dlouhém období pozitivní. Hypotéza o tomto vztahu v dlouhém období byla potvrzena empirickým měřením za použití Niskanenova modelu Phillipsovy křivky.