Metodologie Phillipsovy křivky pohledem rakouské ekonomické školy - Němec, Ondřej; Slaný, Martin, 1982-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce zkoumá Phillipsovu křivku hned z několika úhlů pohledu. Zabývá se ekonometrickou metodou použitou k jejímu sestrojení a ukazuje, proč tato metoda není z pohledu rakouské ekonomické školy validní metodou ke zkoumání problematiky lidského jednání. Ukazuje spojitost mezi peněžní zásobou a cenovou hladinou a probírá následky měnové expanze. Za použití rakouské teorie hospodářského cyklu vysvětluje skutečný vztah mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti a předkládá argumenty pro to, proč je tento vztah v dlouhém období pozitivní. Hypotéza o tomto vztahu v dlouhém období byla potvrzena empirickým měřením za použití Niskanenova modelu Phillipsovy křivky.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses