Bankovní válka – vznik a zrušení centrální banky a fungování jednostupňového bankovního systému ve Spojených státech amerických v 19. století - Krupa, Vladimír; Johnson, Zdenka, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce přináší popis jedné z významných kapitol amerických finančních dějin. V dnešní době je existence centrální měnové autority pokládána za nevyhnutelnou nutnost. Obdobná instituce měla své vlivné stoupence i v mladých Spojených státech, kde jí -- po vzoru Anglie -- také založili. Přesto, že získala obdobnou moc a privilegia, podařilo se proti ní zorganizovat širokou opozici a nakonec jí zrušit. Jak si poté vedl Americký finanční systém bez ní, je předmětem debat a výzkumů, které mají svůj přesah i do dnešních dnů, kdy, po hypotéční krizi a krizi Eurozóny, panuje poměrně široká nespokojenost se stávajícím finančním systémem. Tato práce shrnuje tyto historické výzkumy a v závěru naznačuje, jaké poučení z nich plyne pro dnešek.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses