Proč centrální banky cílují pozitivní a nikoliv nulovou inflaci? - Horák, Petr; Potužák, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá důvody toho, proč centrální banky stanovují inflační cíl kladný a nikoliv nulový. Centrální banka má pro to tři hlavní důvody. Jeden plyne z nepřesného měření inflace indexem CPI, který inflaci nadhodnocuje. Toto nadhodnocení je odhadováno v různé, nicméně podstatné výši. Dalším důvodem kladné inflace může být asymetrická nominální mzdová strnulost. Na existenci mzdové strnulosti nepanuje shoda a i její případný vliv na optimální inflační cíl je velmi omezený. Posledním hlavním důvodem je obava z dosažení nulové spodní meze nominálních úrokových sazeb, a tedy nemožnost stimulace ekonomiky prostřednictvím snížení úrokových sazeb. Centrální banky mají ale i další méně konvenční nástroje měnové politiky, a proto i obavy z dosažení spodní meze nominálních úrokových sazeb mohou být přehnané. Výsledkem ekonomických modelů pro určení optimální inflace je inflace v rozmezí od záporné až po nevýznamně kladnou, tedy znatelně nižší, než je obvyklá výše inflačního cíle.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses