Vývoj čínských kapitálových trhů a jejich propojení s USA - Kociánová, Iva (2015)
Diplomová práce se věnuje vývoji akciových trhů v Číně a jejich vzájemnému propojení s trhy USA. Cílem práce je pomocí historické analýzy prozkoumat tento poněkud netradiční vývoj, objasnit důvody velmi rychlého rozvoje trhů a s pomocí výsledků několika analýz zhodnotit, do jaké míry se akciové trhy obou zemí navzájem ovlivňují. Tato část se zaměřuje především na vývoj vzájemné závislosti mezi Šanghajským a New-Yorským akciovým trhem a na možnosti predikce vývoje na čínských trzích pomocí několika proměnných ekonomických veličin USA. Dále si práce klade za cíl analyzovat postavení Číny v držbě amerických dluhopisů spolu s motivy jejich nákupu a dopady náhlého prodeje čínskou vládou.