Analýza zavedení placení školného na veřejných vysokých školách v ČR - Kuřinová, Gabriela (2015)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou zavedení placení školného na veřejných vysokých školách v České republice. Teoretická část práce popisuje vývoj názorů na školné odborníků z různých sfér a srovnává postoje zastánců a odpůrců školného. Dále je popisován systém placení školného v Austrálii, kterým se navrhovatelé školného v České republice několikrát v minulosti inspirovali. Práce pomocí dotazníkového šetření zodpovídá otázku, zda je z pohledu zájemců o vysokoškolské studium a studentů vysokých škol vhodné zavádět placení školného v současných sociálních a ekonomických podmínkách. V práci je také analyzován australský systém školného a diskutována vhodnost zavedení tohoto systému v České republice.