Finanční arbitr v České republice - Loza, Olga (2015)
Bakalářská práce nám poskytuje stručný exkurz do organizační struktury kanceláře finančního arbitra, zabývá se především vznikem a vývojem tohoto institutu. Jedná se zejména o zákonné vymezení jeho působnosti, způsob vzniku a zániku funkce, předpoklady pro výkon funkce finančního arbitra a jeho zástupce. Širšími souvislostmi v těchto oblastech se zabývá první kapitola. Předmětem druhé kapitoly je uvedení praktických výstupů rozhodovací činnosti finančního arbitra. Nejčastěji se jedná o poplatkové spory, spory ohledně platnosti smlouvy či dodržování jejich ustanovení, dále spory z oblasti platebního styku, životního pojištění či směnárenské činnosti. V závěru je zhodnocen dlouhodobý přínos institutu finančního arbitra a nastíněn jeho budoucí vývoj.