Počítačové sítě, jejich zabezpečení a překonání tohoto zabezpečení - Zikeš, Tomáš (2015)
Hlavními cíli této diplomové práce je zmapovat metody používané pro zabezpečení bezdrátových sítí a praktické otestování těchto metod formou útoku na přístupový bod bezdrátové sítě s cílem získání přístupového hesla pro připojení k bezdrátové síti a dešifrování datových paketů přenášených sítí. Pro zmapování používaných typů zabezpečení jsem zvolil sérii měření charakteristik bezdrátových sítí v terénu na různých místech České Republiky a Spolkové Republiky Německo. Měření v Německo slouží hlavně pro srovnání zabezpečení oproti výsledkům měření z České Republiky. V druhé části byl podniknut pokus o prolomení zabezpečení v kontrolovaném prostředí. Vzhledem k ilegalitě tohoto pokusu, byla použitá má vlastní síť a síť jejíž majitel s tímto souhlasil. V závěru budou prezentovány výsledky a uvedena doporučení pro zabezpečení bezdrátových sítí.