Dvě generace Mašínů - Fragnerová, Aneta; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Petřík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalářská práce se zabývá dvěma generacemi Mašínů, jejich odbojovou činností a tím, jak jsou vnímáni ve společnosti dnes. První kapitola se soustředí na Josefa Mašína staršího a jeho činnost během první světové války a v druhém odboji. Druhá kapitola popisuje čtyři nejkontroverznější akce skupiny bratří Mašínů a jejich následný útěk na západ. Poslední kapitola pak analyzuje, jakým způsobem se vyvíjel pohled na činnost bratrů i jejich otce v čase a jak jsou rozdílně chápáni nejen společností, ale i odbornou a politickou reprezentací. Práce pracuje s hypotézou, že i dnes je komunistická minulost a bratři Mašínové obzvláště využíváni k politickým cílům.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses