Vývoj pojistného trhu životního pojištění posledních let v ČR - Procházková, Monika; Bílková, Diana; Žváčková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem diplomové práce je čtenáři přiblížit oblast životního pojištění od pojmů, druhů pojištění přes metodiku výpočtu pojistného až k představení produktů vybraných pojišťoven. Uživatel získá základní informace o pojišťovnictví a teorii výpočtu pojistného matematicko-statistickými nástroji včetně představení faktorů ovlivňující pojistné. Čtenář se také obeznámí s významnou legislativní změnou, která výrazně zapůsobila na výši pojistného prostřednictvím "unisex" úmrtnostních tabulek. Po počátečním získání poznatků je na několika modelových příkladech ukázán výpočet pojistného včetně poukázání na rozdílnost výše pojistného pro muže a ženy před a po zavedení nového legislativního zákona. Hlavním přínosem práce je vytvořený univerzální a flexibilní kalkulátor pojistného prostřednictvím programu MS Excel. Uživatel se posléze v práci seznámí s vybranými pojišťovnami a s jejich nabízenými produkty a s vývojem pojistného trhu. V práci se dojde k závěrům, že v pojištění pro případ smrti či smíšeném pojištění je diskriminována žena, naopak u pojištění pro případ dožití či odloženému dožití je znevýhodněn muž. A také, že pojistný trh nabízí celou řadu produktů životního pojištění, klient si tudíž může vybrat pojistný produkt určité, který mu bude šitý na míru.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses