Kvantilová regrese - Procházka, Jiří (2015)
Tato diplomová práce se zabývá úvodem do teorie spjaté s kvantilovou regresí. Práce je rozdělena do tří tématických celků. V prvním z nich se práce zabývá obecným úvodem do kvantilové regrese, teoretickými aspekty, které se týkají kvantilové regrese a základními přístupy k odhadům parametrů kvantilové regrese. V druhé části se práce zabývá obecnými i asymptotickými vlastnostmi kvantilové regrese. Tyto vlastnosti jsou demonstrovány na reálných i simulovaných datech. Cílem této části je mimo jiné porovnat kvantilovou regresi s tradiční OLS regresí a nastínit její možné praktické využití. Ve třetí části se práce zabývá statistickou indukcí, konstrukcemi intervalů spolehlivosti a testováním hypotéz o parametrech kvantilové regrese. Cílem této části je představit tradiční přístupy i přístupy vycházející z resamplingových procedur. Dále provést vzájemnou komparaci různých přístupů k dané problematice, případně navrhnout dílčí modifikace těchto metod.