Návrh optimalizace regulace vodárenství v České republice - Novotný, Jiří (2015)
Práce se zabývá poprivatizačním vývojem v oboru vodovodů a kanalizací (VaK). Ten vede k problémům, který současný stav regulace nezvládá efektivně řešit. V českém oboru vodárenství dochází k odlivu peněz do soukromých zahraničních společností místo investicí do zastarávající infrastruktury. Voda pro stát není dostatečně výdělečná tak, jak by mohla být, ačkoliv její cena v průběhu let roste. Stát nedokáže alokovat investice k městům a obcím, které mají motivaci k nastolení co nejkvalitnějšího stavu vodárenské infrastruktury. Vodárenské společnosti mají často v dané oblasti výsadní postavení, a přestože jsou regulovány antimonopolními zákony, jejich fungování není společensky efektivní. V souladu s informační asymetrií a nátlakem zájmových skupin je regulátor ovlivněn více preferencemi vodárenských společností než zájmy společnosti. Cílem práce je navrhnutí úpravy regulace v České republice na základě zahraničních zkušeností. K tomuto účelu byla použita komparativní analýza zahraničních přístupů ve vybraných evropských zemích a dále je pro porovnání uvedena situace na mnohem lépe zmapovaném a popsaném trhu telekomunikací. Z diskutovaných způsobů regulace (po vzoru evropských zkušeností) jsou zde navržena doporučení týkající se změny povinností pro provozovatele při nájmu vodárenské infrastruktury, zákaz diskriminace jednotlivých spotřebitelských skupin, změna legislativy ve prospěch dlouhodobě udržitelného rozvoje v oboru vodárenství a návrhy na vypořádání se s informační asymetrií.