Potýkal se v roce 2014 český trh práce s nedostatkem technicky kvalifikovaných pracovníků? - Petříková, Hana (2015)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit závažnost nedostatku technicky kvalifikovaných pracovníků v České republice, podrobněji problém specifikovat, zjistit jeho příčiny a možná řešení. Téma bylo zvoleno z důvodu významného zastoupení sekundárního sektoru na HDP, které by v kombinaci s nízkou nabídkou techniků mohlo vést k nižší konkurenceschopnosti naší země. Nedostatek techniků je na základě výsledků dotazníkového šetření a analýzy dalších dat potvrzen. Chybí srovnatelně absolventi technicky zaměřených středních i vysokých škol. Hlavní příčinou je měnící se demografická struktura v kombinaci s expanzí ekonomiky a nízkým -- nikoliv klesajícím -- zájmem mladých lidí o technické obory. Na základě nových zjištění jsou v závěru práce shrnuta vhodná opatření pro zvýšení počtu i kvality techniků.