Analýza nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v letech 2005-2013 - Přibylová, Kateřina; Prachař, Ondřej; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v letech 2005 - 2013. Zaměřuje se na vývoj registrované nezaměstnanosti a popisuje nabídkovou a poptávkovou stranu regionálního trhu práce. Nabídková strana je charakterizována z hlediska pohlaví, věku, vzdělání a délky evidence nezaměstnanosti. Analýza strany poptávky je zaměřena na vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých sektorech a oborech národního hospodářství. Dále práce hodnotí některé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, a to zejména regionální individuální projekty. Registrovaná míra nezaměstnanosti se v Královéhradeckém kraji dlouhodobě pohybuje v poměrně příznivých hodnotách, nicméně následkem hospodářské krize došlo ke zhoršení situace. Na základě analýzy bylo zjištěno, že nejrizikovější skupinou jsou dlouhodobě nezaměstnaní a nejohroženějším okresem je Trutnov. Zároveň práce dochází k závěru, že kraj prostřednictvím vybraných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti pozitivně ovlivňuje trh práce. Závěrečným doporučením práce je větší zaměření na rizikové skupiny obyvatel a především na okres Trutnov.
Vedoucí práce: Ondřej Prachař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses