Reflexe britského postoje ke členství v ES/EU za vlády Harolda Macmillana a Davida Camerona - Haas, Václav; Kolman, Ondřej; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tématem práce je reflexe britského postoje ke členství v Evropských společenstvích respektive v Evropské unii za vlády Harolda Macmillana a Davida Camerona. V teoretické části práce jsou definovány základní pojmy související s tímto tématem a představeny možné teoretické přístupy. Bližší pozornost je věnována racionálnímu institucionalismu, na jehož základě jsou definovány kategorie nákladů a výnosů a zdroje preferencí, které determinují vládní rozhodnutí o přístupu k evropskému integračnímu procesu. V praktické části jsou nastíněny britské postoje k jednotlivým fázím a milníkům evropské integrace počínaje druhou světovou válkou a konče podáním oficiální žádosti o přistoupení k Evropskému hospodářskému společenství. Dále jsou identifikovány jednotlivé faktory, které v případě Macmillanovy a Cameronovy vlády vstupují do rozhodovacího procesu o redefinici evropské politiky. Hlavním zjištěním je skutečnost, že zkoumané vlády přisuzují jednotlivým typům nákladů a výnosů rozdílnou míru důležitosti a při rozhodování upřednostňují různá hlediska, což přirozeně vede i k odlišným závěrům.
Vedoucí práce: Ondřej Kolman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses