Zhodnocení úspěšnosti inflačního cílování ČNB jako rámce pro měnovou politiku a udržování cenové stability v letech 1998 až 2014 - Kratěna, Tomáš; Šimíček, Petr; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Po krachu politiky fixních kurzů, kterou ČNB uplatňovala v letech 1993 až 1997, se objevila poptávka po novém funkčním rámci měnové politiky pro Českou republiku. Tím se stala politika inflačního cílování, na kterou ČNB přistoupila 1. 1. 1998, jako první centrální banka ze zemí bývalého východního bloku. Tento krok vzbudil debatu o vhodnosti této politiky pro malou otevřenou tranzitivní ekonomiku. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost inflačního cílování, jako rámce měnové politiky pro udržování stabilní cenové hladiny. Metodou zkoumání je především porovnání mezi inflačním cílem ČNB a skutečnou výší inflace naměřenou ČSÚ metodou CPI v časovém horizontu let 1998 až 2014.
Vedoucí práce: Petr Šimíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses