Daňová harmonizace v zemích EU v letech 1990 - 2014 - Havránková, Kamila (2015)
Daňová politika a harmonizace v zemích Evropské unie jsou citlivá témata, a to jak z hlediska ekonomického, tak i politického. Hlavním cílem této práce je analyzovat proces daňové harmonizace v zemích Evropské unie se zaměřením na období od roku 1990 až do současnosti a na základě provedené analýzy vyvodit závěry o celkové úspěšnosti dosavadního harmonizace. Teoretická část práce se zabývá daňovou teorií, přibližuje koncepty daňové konkurence, koordinace a harmonizace a jejich dopady na ekonomiku. Dále obsahuje vymezení daňové politiky v Evropské unii, její oblasti, cíle a právní rámec. V praktické části je provedena analýza harmonizace v zemích Evropské unie, která je rozdělena na dvě části, první se zabývá procesem harmonizace nepřímých daní a druhá přímých daní. Z provedených analýz jsou vyvozeny závěry o úspěšnosti daňové harmonizace a dále jsou vyvozeny dopady harmonizace na daňový systém České republiky.