Politické a ekonomické souvislosti zavádění kapacitních plateb na evropské trhy s elektřinou - Doležal, Milan; Bič, Josef; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
V Evropské unii probíhá již přibližně dvacet let proces liberalizace elektroenergetiky a tvorby vnitřního trhu s elektřinou. Tento proces je založen na prosazování principu volné hospodářské soutěže v odvětví, které má zásadní hospodářský a bezpečnostní význam a které v historii dlouhodobě představovalo státem regulovaný vertikálně integrovaný monopol. Současné nastavení volného trhu má z teoretického hlediska zajistit nejen efektivnější alokaci výrobních zdrojů a nižší ceny elektřiny, ale i cenové signály, které budou motivovat investory k optimálním investicím do výrobní základny. Přesto v současnosti řada členských států zavadí různé formy kapacitních plateb nebo kapacitních mechanismů, které mají zajistit výstavbu nových a především adekvátních výrobních zdrojů. Předkládaná práce zkoumá politické a ekonomické souvislosti, které členské státy EU k zavádění dodatečných podpůrných mechanismů motivují. Práce se konkrétně zaměřuje na dosavadní vývoj liberalizace a tvorby vnitřního trhu s elektřinou, na zajišťování adekvátní zdrojové základny v EU a na aktuální trendy v elektroenergetice. Práce vychází z teoretického rámce evropské integrace, konkrétně liberálního intergovernmentalismu a racionálního institucionalismu. Hlavním cílem předkládané práce je posoudit, kam směřuje evropská energetická politika v kontextu tvorby jednotného vnitřního trhu s elektřinou a v rámci ohrožení adekvátnosti evropské zdrojové základny.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses