Stát sociálního blahobytu a národní konkurenceschopnost - Malečková, Petra (2014)
Stát blahobytu zažil především během druhé poloviny 20. století velký rozmach a v současnosti ovlivňují principy tohoto režimu v menší či větší míře fungování všech rozvinutých národních ekonomik. Práce zkoumá vliv sociálního státu na národní konkurenceschopnost, a to na příkladu dvou jeho rozdílných typů -- liberálního a sociálně demokratického. Cílem práce je identifikování těch oblastí, které u každého z modelů ovlivňují úroveň konkurenceschopnosti, a to jak pozitivně, tak negativně. V první části práce je popsán koncept sociálního státu a jeho typy, definována národní konkurenceschopnost a přiblíženy způsoby jejího měření. Dále jsou stručně představeny socioekonomické systémy čtyř zemí, z nichž vždy dvě reprezentují jeden ze zkoumaných modelů sociálního státu. Následují dvě analyticky zaměřené části. První z nich porovnává konkurenceschopnost a její předpoklady za použití kvantifikovatelných ekonomických ukazatelů. Druhá část pak pracuje s multikriteriálními žebříčky konkurenceschopnosti, na jejichž základě zkoumá výkon jednotlivých zemí, a tak potažmo i obou modelů, ve vybraných oblastech.