Trendy daňových reforem v zemích EU (komparace nových a starých členských zemí EU) - Dolejšová, Denisa (2014)
Předmětem diplomové práce je analýza daňového mixu starých a nových členských států Evropské unie mezi lety 1995 až 2012 se zaměřením na pobaltské země a země Visegrádské skupiny. Cílem diplomové práce je analýza vývoje daní a daňových trendů v Evropské unii a následná komparace mezi starými a novými členskými státy. V teoretické části jsou popsány zejména daňové reformy v tržních a tranzitivních ekonomikách. Dále je proveden stručný rozbor vývoje tzv. rovné daně, která je v postkomunistických zemích velmi populární. Praktická část se zaměřuje na zkoumání vývoje jednotlivých daní s využitím metody analýzy a komparace. Diplomová práce porovnává daňové výnosy starých a nových členských států Evropské unie, analyzuje jejich daňovou kvótu a její strukturu. Dále jsou porovnávány daňové výnosy jednotlivých daní původních patnácti členských států Evropské unie s daňovými výnosy nových členských států. Předmětem analýzy jsou zejména rozdíly mezi jednotlivými skupinami. Z komparace vyplývá, že daňová kvóta nových členských států je nižší než v původních členských státech a neustále se snižuje. Většina daňových příjmů pobaltských zemí plyne z nepřímých daní, zejména z daně z přidané hodnoty. V zemích Visegrádské skupiny dominují především výnosy z příspěvků na sociální zabezpečení.