Dánský ekonomicko-sociální model - Johnová, Ludmila (2015)
Tématem diplomové práce je dánský ekonomicko-sociální model. Jejím cílem je tento model charakterizovat a zhodnotit, zda ho lze označit za úspěšný a udržitelný. Práce se zaměřuje především na jeho specifické rysy a charakteristiky, kterými se liší od ostatních evropských ekonomik. Na základě ekonomických ukazatelů jsou zanalyzovány ekonomické projevy tohoto modelu a zhodnoceny silné a slabé stránky a případné výzvy či hrozby do budoucna. V souvislosti s ekonomickou krizí a demografickými problémy, se kterými se evropské ekonomiky potýkají, je rovněž cílem zjistit, zda je Dánsko jako představitel skandinávského typu sociálního státu schopné tento model udržet.