Může být obchodování na měnovém trhu konzistentně ziskové? - Šíma, Ondřej; Jílek, Josef, 1957-; Titze, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této diplomové práce je zjištění, zdali může být obchodování na měnovém trhu konzistentně ziskové, k čemuž posloužily dva testy analyzující data zavedeného obchodníka s cennými papíry -- Test 1 a Test 2. Z celkového počtu 10 824 reálných obchodních účtů bylo do Testu 1 vybráno 200 účtů splňujících podmínku alespoň roční obchodní aktivity, během které bylo provedeno minimálně 1000 obchodů za užití diskrečního nebo mechanického obchodního systému. Z těchto 200 analyzovaných reálných obchodních účtů jich během celé své obchodní historie 111 dosáhlo zisku, přičemž i celkový součet zisku všech obchodních účtů překonal celkový součet ztrát všech ztrátových obchodních účtů. Cílem Testu 2 bylo podpořit výsledky Testu 1 analýzou obchodování skupiny dvaceti dobrovolných obchodníků, jež proti sobě obchodovali po dobu dvou měsíců. První polovina z nich je charakterizována jako pokročilí, tedy obchodníci, kteří mají s obchodováním na měnovém trhu několikaleté zkušenosti. Jedná se především o zaměstnance zavedené makléřské společnosti. Druhá polovina je charakterizována jako začínající, přičemž se jedná o absolventy vysoké školy bez širšího povědomí ohledně obchodování na měnovém trhu. Výsledek Testu 2 přináší 70% ziskovou úspěšnost u skupiny pokročilých obchodníků oproti 30% ziskové úspěšnosti u skupiny začínajících, čímž bylo dokázáno, že klíčem k úspěchu jsou především dlouhodobé zkušenosti korespondující s hlavními kritérii výběru 200 reálných obchodních účtů do Testu 1.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses