Komparace příjmů vybraných krajských samospráv v České republice - Štayr, Tomáš (2014)
Předkládaná diplomová práce se zabývá porovnáním příjmů vybraných krajských samospráv a to krajů Moravskoslezského, Královéhradeckého, Pardubického, Středočeského a Ústeckého. Práce je rozdělena do dvou částí, v teoretické je popsán způsob rozpočtování krajů, představena konsolidace a dále rozebrán aktuálně platný zákon o rozpočtovém určení daní. V analytické části je řešena příjmová stránka rozpočtu vybraných vyšší územně samosprávných celků a porovnány výše dotací, které do jednotlivých krajů plynou. Dále je vytvořen seznam dotací za roky 2010, 2011 a 2012, které dotyčné kraje získaly. V mé diplomové práci je řešeno, zda-li jsou dotace dle platného zákona o rozpočtovém určení daní rozdělovány rovnoměrně a zda-li není Moravskoslezský kraj znevýhodněn.