Podpora výzkumu a vývoje v České republice - Divišová, Lada (2015)
Diplomová práce se zabývá podporou výzkumu a vývoje se zaměřením na daňovou podporu a její vývoj v České republice. Cílem práce je podání přehledu možných typů podpory výzkumu a vývoje, zejména daňové podpory a dále přiblížení postupu poplatníka uplatňujícího odpočet na výzkum a vývoj od daně z příjmů právnických osob v České republice. Práce nejprve seznamuje s rešerší k dané problematice a definuje důležité pojmy. Následně shrnuje možné typy přímých a nepřímých podpor na výzkum a vývoj. V praktické části je provedeno zkoumání těch ustanovení české daňové legislativy, v kterých jsou zakomponovány daňové úlevy spojené s výzkumem a vývojem. V závěru práce jsou popsány nezbytné kroky, které musí učinit poplatník uplatňující odpočet na výzkum a vývoj.