Analýza fondov kolektívneho investovania v ČR a v SR - Kováčová, Natália (2015)
Práca sa zaoberá problematikou kolektívneho investovania v Českej republike a na Slovensku. Cieľom diplomovej práce je porovnanie dvoch skupín podielových fondov z hľadiska výkonnosti, pričom sa zohľadňuje aj riziko a nákladová náročnosť týchto fondov. Úvodná časť práce je teoretického charakteru a popisuje české a slovenské kolektívne investovanie z hľadiska historického vývoja, popisuje aktuálne právne úpravy, subjekty, ktoré pôsobia na týchto trhoch a taktiež podáva prehľad o aktuálnej tržnej situácii. Ďalšia časť predstavuje základné metódy pre kvantifikáciu rizika a merania výkonnosti fondov. Záverečná časť je zameraná na analýzu výkonnosti konkrétnych vybraných fondov z hľadiska dvojdimenzionálnych metód. Na základe meraní sú následne poskytnuté odporučenia pre potencionálnych investorov.