Hodnocení konkurenceschopnosti krajů České republiky - Pelantová, Karolína; Kouřilová, Jana, 1960-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce pojednává o hodnocení regionální konkurenceschopnosti jak na teoretické úrovni, tak na praktické úrovni. Teoretická část práce popisuje významné koncepty národní i regionální konkurenceschopnosti a metody jejího měření a hodnocení. V praktické části se autorka zaměřuje na aplikaci indexu konkurenceschopnosti vytvořeného profesorem Hugginsem pro hodnocení regionů ve Velké Británii. Cílem práce je aplikovat daný index na kraje České republiky a srovnat výsledky výše zmíněného indexu a indexu konkurenceschopnosti používaného ve Strategii regionálního rozvoje ČR 2014 - 2020. Autorka shledává, že výsledky indexů se pro některé regiony různí. V práci je představeno nové rozdělení krajů do skupin dle výsledků indexu konkurenceschopnosti dle Hugginse. Výsledky indexu potvrzují stanovené hypotézy. Praha je dominantně se rozvíjející region, který pozitivně ovlivňuje rozvoj Středočeského a Plzeňského kraje. Naopak nejnižších výsledků dosáhly kraje Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský, které spojují strukturální problémy.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses