Možnosti řešení živelního katastrofického rizika v ČR - Listoňová, Iveta (2015)
Tato diplomová práce na téma "Možnosti řešení živelního katastrofického rizika v ČR" se zabývá analýzou živelního rizika na území České republiky a návrhem řešení finančních dopadů způsobených tímto rizikem. Účelem práce je na základě analýzy řešení používaných nejen ve zbytku Evropy, ale i v dalších státech světa, vytvořit vhodný model řešení živelního katastrofického rizika pro Českou republiku. Vzhledem k tomu, že Česká republika není v současné době ještě připravena řešit tento problém čistě tržní cestou, je navrhovaným řešením tvorba státní pojišťovny pojišťující v kooperaci s pojišťovnami komerčními riziko povodní, záplav, vichřic a krupobití. Tato instituce by měla být samostatná, nezávislá na státu (podobně jako je tomu u ČNB) a na jejím řízení by se měli podílet i zástupci komerčního sektoru.