Úroveň lidských zdrojů a jejich úloha v regionálním rozvoji Olomouckého kraje - Novosádová, Miroslava; Měrtlová, Libuše; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá lidskými zdroji, trhem práce a regionálním rozvojem v Olomouckém kraji. Cílem práce je posouzení úrovně lidských zdrojů a jejich úlohy v regionálním rozvoji Olomouckého kraje ve srovnání s regiony České republiky na úrovni NUTS III a formulace doporučení na zaměření regionální politiky v oblasti lidských zdrojů. Doporučení jsou formulována na základě vlastních dotazníkových šetření u zaměstnavatelů a obyvatel regionu. Práci tvoří čtyři části. První z nich je zaměřena na teoretické a koncepční vymezení základních pojmů z oblasti lidských zdrojů, trhu práce a regionálního rozvoje. Druhá část se zabývá vývojem regionální politiky a jejím fungování po vstupu České republiky do Evropské unie. Pozornost je věnována také zpracování strategických rozvojových dokumentů na více úrovních. Ve třetí části práce je vyhodnocená úroveň lidských zdrojů v České republice, prostřednictvím analýzy dlouhodobého vývoje ukazatelů ekonomické a sociální úrovně a trhu práce, a jejich význam pro regionální rozvoj. Čtvrtá část práce je zaměřena na vývoj a úroveň lidských zdrojů v Olomouckém kraji a určení pořadí kraje v rámci regionů NUTS III v České republice. Součástí čtvrté části je vyhodnocení dotazníkových šetření u obyvatel a zaměstnavatelů Olomouckého kraje. V závěru práce jsou formulována doporučení na zaměření regionální politiky v oblasti lidských zdrojů v Olomouckém kraji.
Vedoucí práce: Libuše Měrtlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses