Efektivnost výdajů na výzkum a vývoj v EU - Vrkoč, Jakub (2015)
Tato diplomová práce se zabývá systémem podpory výzkumu a vývoje v České republice a Evropské unii. Cílem práce bylo zhodnocení financování výzkumu a vývoje a jeho efektivnosti ve státech EU. První kapitola představuje historii výzkumu a vývoje, definuje základní pojmy v této oblasti a zabývá se teoretickým pohledem na efektivnost podpory VaV. Druhá kapitola analyzuje historický vývoj a současný stav přímé a nepřímé podpory VaV v ČR. Třetí kapitola je zaměřena na empirickou analýzu efektivnosti financování VaV v EU, a to především prostřednictvím regresní a korelační analýzy.