Využití poznatků behaviorálních financí při usnadnění dlouhodobého investování - Kalhous, Miloš (2015)
Tato diplomová práce se zabývá aplikací poznatků behaviorálních financí se zaměřením na dlouhodobé investování jednotlivců na penzi. V teoretické části práce jsou rozebrány behaviorální předsudky, zvláště teorie vyhlídek, hyperbolické diskontování, prokrastinace a teorie vnímání času. V hlavní části je na základě analýzy podána obecná charakteristika dlouhodobého investování z hlediska behaviorálních poznatků, s touto charakteristikou jsou porovnány některé stávající investiční možnosti, konkrétně doplňkové penzijní spoření, investice do vlastního bydlení, nízkonákladové podílové fondy. U doplňkového penzijního spoření jsou navrženy úpravy. Další část obsahuje analýzu statistických dat a předpovědí o budoucím saldu důchodového účtu. Na základě těchto dat je modelována fáze investování a výběru úspor v důchodu a výpočty ověřena proveditelnost spoření modifikovaným přístupem SMarT. Je určeno základní pravidlo k investování stálým procentem z navýšení mzdy. Dále je na konkrétních výpočtech analyzováno rozhodování jedince v různých obdobích investování.