Alternativní teorie firmy - Staněk, Jan (2015)
Tato diplomová práce se věnuje alternativním teoriím firmy a jejich odlišnostem oproti tradičnímu neoklasickému přístupu maximalizace zisku. Vrací se jak k prvopočátkům ve vnímání firmy v rámci společnosti, tak k vývoji teoretických konceptů firmy a zároveň k různým pohledům na zisk, respektive princip satisfakce. V práci je také osvětlen důvod, jenž vedl ke vzniku alternativních teorií v podobě oddělení vlastnictví od kontroly, které bylo jedním z nejdůležitějších předpokladů těchto modelů. Zvlaštní pozornost je věnována především manažerským teoriím, jejich teoretickému základu a také formálnímu vyjádření jednotlivých modelů. Součástí těchto modelů je i jejich grafické vyjádření včetně aplikace. Závěr teoretické části pojednává o behaviorálních modelech a jejich předních představitelích. Tato kapitola je členěna od nejstarší teorie po tu nejmladší včetně nejdůležitějších myšlenek jednotlivých děl. Praktický okruh je věnován sociální odpovědnosti firmy. Po krátkém úvodu následuje stručný popis analyzované společnosti, tedy ExxonMobil Corporation. Stěžejní část této diplomové práce pak pojednává o přístupu zmíněné firmy ke svým zaměstnancům, svému okolnímu prostředí, ale také k ekonomickému růstu oblastí, v nichž operuje.