Česko-polská přeshraniční spolupráce od počátku 90. let 20. století do současnosti - Řeháková, Kristýna; Postránecký, Josef, 1961-; Horáček, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá významem a přínosem přeshraniční spolupráce, zejména na česko-polské hranici. Teoretický základ práce zahrnuje výklad základních pojmů a vytyčení obecného rámce vývoje přeshraniční spolupráce na úrovni Evropské unie a České republiky. Dílčí část pojednává o přeshraniční spolupráci v kontextu teorií regionálního rozvoje, o významu přeshraniční spolupráce v kohezní politice a způsobu její podpory. Analytická část je věnována charakteristice předpokladů pro rozvoj česko-polské přeshraniční spolupráce od počátku 90. let 20. století do současnosti včetně analýzy limitujících faktorů a nevyužitého potenciálu se zvláštním zaměřením na Euroregion Glacensis a Euroregion Nisa. Cílem práce je zhodnotit česko-polskou přeshraniční spolupráci a význam vybraných realizovaných projektů s dopadem na rozvoj příhraniční oblasti. Ze závěrů práce vyplývá, že česko-polská přeshraniční spolupráce nabývá v současnosti stále většího významu nejen v důsledku větší finanční podpory umožněné novým cílem kohezní politiky Evropská územní spolupráce, ale zejména díky místním iniciativám komunit v příhraničních oblastech, jejichž potřeby jsou odraženy v konkrétních projektech přeshraniční spolupráce.
Vedoucí práce: Josef Postránecký
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses