Ekonomická analýza decentralizovaného kompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu - Chadimová, Tereza; Vojáček, Ondřej, 1980-; Macháč, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Problematika biologicky rozložitelných odpadů (BRKO) se stává čím dál více diskutovanou, přičemž důvodů je hned několik. Kromě požadavků EU na snižování množství skládkovaného BRKO se jedná o fakt, že jeho skládkování generuje celou řadu nepříznivých environmentálních dopadů a navíc skládkováním dochází k odstraňování materiálu, který se může po zpracování stát velice kvalitním hnojivem. V odborné literatuře je dále často zmiňován fakt, že zpracování BRKO v kompostárně může být z finančního hlediska výhodnější než jeho skládkování. V diplomové práci jsou pomocí cost benefit analýzy (CBA) porovnány dva možné způsoby nastavení systému zpracování BRKO kompostováním a to systém zřizovaný na obecní úrovni (obecní kompostárna) a systém zřizovaný za spolupráce obce a zemědělců - tzv. decentralizované kompostování, které spočívá ve zpracování BRKO na zemědělské kompostárně, jenž vykazuje nižší náklady (investiční i provozní) proti systému realizovanému obcí. Dále je v rámci analýzy zkoumán vliv dotací z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) na výsledné ukazatele CBA. Na rozdíl od systémů realizovaných na obecní úrovni se v případě decentalizovaného kompostování všechny typy projektů zemědělské kompostárny za stanovených podmínek jeví jako přijatelné a to i bez dotací z OPŽP, neboť jejich čistá současná hodnota vychází podle CBA kladná. Zaváděním decentralizovaného kompostování tak lze mimo jiné dosáhnout úspory veřejných prostředků.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses