Analýza konkurenceschopnosti prostřednictvím indexu RCA (revealed comparative advantages) - Šuk, David; Brůna, Karel, 1973-; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Studie se zabývá otázkou konkurenceschopnosti a především komparativních výhod. Práce shrnuje poznatky o Balassově indexu odhalené komparativní výhody a jeho modifikacích, se kterými přišly jiné studie. Získané znalosti byly využity ke komplexní analýze komparativních výhod zemí PIGS. Z výsledků analýzy postavené na datech získaných pro jednotlivé země za roky 2001 - 2014 na základě harmonizovaného systému popisu a číselného označování zboží HS2 a HS1 se podařilo zjistit, že Řecko má komparativní výhody především v zemědělství a částečně ve zpracovatelském průmyslu. Problémem však je, že komparativní výhody se zmenšují a komparativní nevýhody rostou. Protože u Řecka dochází k divergenci struktury specializace mezinárodního obchodu, lze vyvodit, že růst komparativních nevýhod je větší než pokles komparativních výhod. Z toho vyplývá, že Řecko ztrácí konkurenceschopnost. Co se týká Španělska, tak jeho nejdůležitějším odvětvím je automobilový průmysl (výroba automobilů a autobusů). Avšak mezi roky 2009 a 2014 došlo k velmi vysokému poklesu komparativní výhody u tohoto sektoru.V případě Itálie a Portugalska je hlavní komparativní výhodou textilní průmysl, přičemž struktura specializace mezinárodního obchodu Itálie je stabilní a u Portugalska dochází k divergenci.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses