Dopady hospodářské krize na hospodaření obcí - Laudát, Vojtěch (2015)
Tato práce se zabývá vlivem hospodářské krize v letech 2008-2009 na hospodaření obcí v Ústeckém kraji. Jejím cílem je analyzovat příjmy a výdaje sledovaných obcí v letech 2006 -- 2012 a zjistit, jaký dopad na jejich činnost měla hospodářská krize. Úvod této práce zahrnuje definici obce a popis jejích činností, objasnění rozpočtového procesu obcí a funkcí obecního rozpočtu a výčet kategorií obecních příjmů a výdajů. V další části je již samotná analýza příjmů a výdajů daných obcí, zde je hodnocen vývoj podílů jednotlivých tříd na příjmech a výdajích obce. Podkapitoly jsou pojmenovány podle jednotlivých tříd, které jsou v příslušné podkapitole analyzovány nejen z hlediska jejich celkového vývoje, ale i s detailnějším zaměřením na konkrétní skupiny, podskupiny, nebo i položky. Zde je vidět že dopad krize na obce je patrný, ale rozhodně nemá a nebude mít fatální důsledky. Sledované obce jsou rozděleny na 5 kategorií podle počtu obyvatel, tak, aby bylo možné posoudit, zda se některé změny odehrály pouze u obcí určité velikosti. Díky tomu zjišťuji, že menší obce do 5 000 obyvatel byly na krizi lépe připraveny a také z ní lépe vyšly. Na závěr jsou uvedeny vybrané finanční ukazatele k dokreslení skutečného stavu.