Personální marketing - Ripelová, Alena (2015)
Cílem práce je analyzovat problematiku personálního marketingu v prostředí vybrané organizace. Provést analýzu vnímání jména a značky zaměstnavatele mezi studenty a čerstvými absolventy vysokých škol pomocí dotazníkového šetření. Na základě zjištěných postojů a očekávání navrhnout doporučení pro aktivity personálního marketingu či navrhnout případná zlepšení jednotlivých oblastí řízení lidských zdrojů ve vztahu k HR marketingu.