Rozvoj ekonomického myšlení pomocí ekonomických her u žáků středních škol - Liška, Petr (2015)
Cíle práce: Cílem práce bylo získat přehled ve způsobu myšlení žáků středních škol, blíže specifikovat aktivizující metody, obzvláště hry a teoretické poznatky poté aplikovat ve vlastní navržené deskové ekonomické hře. Tuto hru poté ověřit na středních školách. Pro ověření bylo využito dotazníků a rozhovoru. Teoretická východiska: Obsah je zaměřen na kognitivní psychologii se zvláštním zaměřením na kognitivní procesy. Dále pak na ekonomické vzdělávání žáků středních škol a aktivizující metody. Velmi podrobně je charakterizována hra a její význam pro žáky. V neposlední řadě se teoretická část věnuje i práci učitele při hrách. Výsledky: Vzhledem ke kvalitativní orientaci výzkumné studie výsledky není možné zobecňovat. Bylo zjištěno, že navržená hra je žáky přijímána velice kladně. Dále bylo zjištěno, že navrhovaná hra přispívá k rozvoji ekonomického myšlení žáků, podporuje u žáků podnikavost, rozvíjí jejich kognitivní procesy, a že hra může pomoci žákům v budoucím rozhodování ohledně uplatnění na trhu práce.