Efektivní ex ante zdanění OSVČ v ČR - Mikolášek, David (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou efektivního ex ante daňového zatížení OSVČ v ČR. Popisuje jednotlivé teorie, které se zabývali přibližně touto tématikou, ať už efektivní ex ante daňového zatížení korporací nebo efektivních daňových sazeb. Dále podrobně popisuje metodu Devereux/Griffith pro výpočet efektivní průměrné sazby daně a její empirické aplikace. Zároveň provádí metodu analogie pro OSVČ, která bude dále využita. Práci uzavírá výpočet efektivních sazeb daně pro OSVČ v ČR v různých situacích při uplatnění daňových odpočtů a slev na dani a zároveň výpočet efektivní průměrné sazby daně podle metody Devereux/Griffith pomocí analogie provedené ve druhé kapitole.