Sociální dialog a úloha vlády a krajů při kolektivním vyjednávání - Cimlerová, Petra; Matula, Miloš; Dlouhý, Boris; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zaměřuje na vedení sociálního dialogu v České republice. Obsahuje v prvé řadě legislativní zakotvení kolektivního vyjednávání a sociálního dialogu, dále vysvětluje základní pojmy jako sociální dialog, kolektivní vyjednávání nebo tripartita a také vysvětluje úlohu jednotlivých stran sociálního dialogu -- odborů, svazů a vlády, potažmo krajů. Pomocí komparace je zkoumáno teoretické pojetí tripartity a reálných jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Nechybí ani dělení sociálního dialogu dle jednotlivých úrovní -- evropské, národní, odvětvové a podnikové. V praktické části je představen projekt "Podpora sociálního dialogu a rozvoje regionálních tripartit pro posílení obchodu a cestovního ruchu". Je zkoumáno naplnění jeho cíle, tedy zda došlo k rozvoji regionálních tripartit, jsou identifikovány největší hrozby a rizika a navržena doporučení pro zefektivnění sociálního dialogu. V závěru jsou zodpovězeny hypotézy: počet uzavíraných podnikových kolektivních smluv v čase klesá, to ale nutně neznamená, že klesá počet bipartitních jednání. Počet kolektivních smluv vyššího stupně zůstává v čase relativně stabilní. Úloha vlády v rámci tripartity nemá klesající tendenci, naopak současná vláda zdůrazňuje důležitost sociálního dialogu. Na počet jednání tripartity však nemá politický směr vlády žádný vliv.
Vedoucí práce: Miloš Matula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses